lyzovani.cz | za sněhem na serveru www.lyzovani.cz

Bude letos na českých horách sníh?

Vlastní vyhledávání
reklama

Bude letos na českých horách sníh?

datum | 24.10.2016

Možná jste také napsali Ježíškovi o nové lyže a už plánujete, kde je pokřtíte. Zamluvit hotel v Krkonoších je potřeba s předstihem, přitom kdo ví, zda bude dost sněhu? Jet za jistotou do Alp zase znamená utratit nejméně dvakrát tolik, přitom když jezdíte s celou rodinou a chtěli byste vyrazit za zimu víckrát…
Zkrátka klíčová otázka je ta v titulku – bude letos v Čechách dost sněhu? Odpověď je jednoduchá – pravděpodobně bude. A to nejdůležitější slovo v této větě je pravděpodobně.

Dnes už i laici vědí, že na počasí má vliv tolik různých faktorů, které se ovlivňují navzájem, že na víc než pár dní dopředu žádný model sněžení nepředpoví. A kdo vám tvrdí s jistotou, že letos bude tuhá zima se spoustou sněhu, zase tak moc neriskuje. Je totiž asi tak 50% pravděpodobnost, že bude mít pravdu.


Co říkají statistiky?

V ČR je v provozu 41 klimatických stanic, které měří a zapisují aktuální počasí – rychlost a směr větru, teplotu, množství srážek, tlak vzduchu. Některé existují už dlouhá staletí, ta nejstarší je v pražském Klementinu. Máme tedy k dispozici poměrně rozsáhlý soubor měření a z něj vypočtené průměrné hodnoty všech veličin. Je pravděpodobné, že budou všechny parametry kolísat kolem těchto hodnot. A co tedy říkají tabulky o množství sněhu? Ze statistik jsme pro vás vytáhli průměrnou výšku sněhové pokrývky v centimetrech na čtyřech, pro lyžaře zajímavých místech, v období od prosince do dubna.
Nejvyšší vrstva sněhu zpravidla leží na Lysé hoře v Beskydech (žlutý graf), dále jsou v grafu vynesené hodnoty pro Pec pod Sněžkou (modrá linie), Churáňov (šedá) a Šerák v Jeseníkách (oranžová).

Graf

A co extrémy?


Tak to bychom měli průměr. Ale také je poměrně zajímavé, podívat se na některé rekordy. V tabulce jsou pro stejná čtyři místa zanesené údaje o nejnižších naměřených teplotách, rekordní vrstvě sněhu a hlavně údaj kdy nejdříve a kdy nejpozději v roce sníh padal.

Tabulka

Statistika není nuda


Právě statistiky jsou totiž letos pro lyžaře zdrojem naděje. Poslední dvě zimy bylo sněhu méně, než je průměr. A víte, co je nepravděpodobné? Že by se taková na sníh chudá zima měla opakovat potřetí. Žádné obavy, letos to rozpálíme na běžkách, lyžích i snowbordech.

S využitím http://www.in-pocasi.cz

Vložte svůj komentář:

Přidej fotky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášeni.
Pokud ještě nejste zaregistrováni, můžete na tomto místě.

aktuální ověřený volný zájezd / pobyt
vybíráme z článků o lyžování

Běh na lyžích zimní zasněženou krajinou rakouského Štýrska je skutečnou idylou. Zatímco se vydáváte na běžkařskou trasu, vaše duše se zotavuje. Běžecké lyžování samozřejmě přináší řadu výhod i pro tělo. více informací

Bolest nohou z velké části souvisí s velikostí boty: buď máte lyžařské boty moc malé (v tom případě jste závodník), nebo naopak moc velké. Druhá varianta je častější. Dalším důvodem je přetížení chodidla v tvrdé lyžařské botě, čemuž se dá předejít vhodně zvolenou sportovní ortopedicky tvarovanou vložkou, která nohu podepře více informací

reklama


z naší nabídky

Sněhový i-Servis SKIVO Sněhový i-Servis SKIVO
Praktické rady jak správně připravit lyže, běžky, SNB ... více informacívíce informací
lyžařské zprávičky   více zprávvíce informací

Kvůli silnému větru se dnes kvalifikace MS v letech skákat nebudevíce informací
25.1.2024 | Kvůli nepřízni počasí se dnes neuskuteční kvalifikace mistrovství světa v letech ...

Němec Strasser vyhrál noční slalom ve Schladminguvíce informací
24.1.2024 | Německý lyžař Linus Strasser vyhrál noční slalom Světového poháru ve Schladmingu ...

Bude Ledecká závodit? Zdravotní problémy se opět zhoršily, jela na vyšetření plicvíce informací
24.1.2024 | Užívá si, že po roční pauze opět může závodit, ale není to pro Ester Ledeckou po ...

kalendář akcí   více akcívíce informací

reklama



© 2000 - 2020 - Lyžování.cz | Kontakt & Ochrana osobních údajů |