lyzovani.cz | za sněhem na serveru www.lyzovani.cz

6+7 rad pro výběr sjezdových lyžařských bot

Vlastní vyhledávání
reklama

6+7 rad pro výběr sjezdových lyžařských bot

datum | 21.9.2015

Jestli je náročné vybrat sjezdové lyže, pak vybrat lyžáky to je pravá maturita. Jestli jste si koupili „dobré“ boty vlastně máte šanci zjistit až po prvním dni na kopci. Za slovem „dobré“ se skrývá mnoho proměnných. Od vhodné velikosti, až po jejich tvrdost. Značka lyžařských bot zřejmě bude úplně to poslední, co vás bude po přečtení tohoto článku zajímat. I když je nám jasné, že každý má nějaké ty oblíbené značky a často jim je až slepě věrný.

Víte, jaký jste lyžař?...opravdu?

Nejprve je důležité poctivě si říci, jak dobře lyžujete. Přeceňovat nebo podceňovat zbytečně své lyžařské schopnosti se může v případě výběru lyžáků nevyplatit. Uvědomte si, že lyžařské boty nejsou obuví v pravém slova smyslu. Lyžáky jsou jen součástí sestavy sportovního náčiní. Slouží k tomu, abyste dokázali ovládat lyže a mít je co nejpevněji a nejstabilněji upevněny na svých nohách.

 

Chůze v těchto botách, respektive v tomto náčiní,  je vlastně jen vedlejší efekt. Vaše lyžařské schopnosti by měly právě proto odpovídat volbě náčiní. Jde především o velikost a tvrdost boty. Pochopitelně, čím lepší lyžař, tím tvrdší a méně pohodlná bota.

 

Na supersportovní auto byste také nekupovali pneumatiky určené pro rodinný vůz. Důležité také je, kde budete jezdit. Pouze na upravené sjezdovce, nebo převážně ve volném terénu? Podle těchto znalostí vám prodejce, nebo obsluha v půjčovně doporučí vhodné boty s vhodnou vnitřní botičkou.

Tuhost bot – flex index

Ještě před řešením velikosti byste si také měli ujasnit, právě na základě znalostí svých schopností, jak tuhé boty vůbec vybrat. Tuhostí máme na mysli, jestli chcete lyžáky vyloženě pro rekreační účely, nebo sportovní užití. Opět, čím tvrdší bota, tím sportovnější charakter lyžáků.

 

Pomůckou pro rozhodnutí, po jak tvrdých botách byste měli sáhnout je právě flex index. To je údaj uváděný u každých lyžáků. Respektive, je to vhodné vodítko pro jejich určení:

 

  • Flex index 40 – 60 jsou nejměkčí boty pro velmi nenáročné a lehké lyžaře nebo naprosté začátečníky, kteří na lyžích v životě nestáli.
  • Flex index 60 – 80 je vhodný pro rekreační jezdce s nízkou váhou, nenáročný dorost, či dříve narozené, kteří se chtějí příjemně povozit a umí jezdit
  • Flex index 80 – 100 stále můžete brát jako nižší střed, jsou vhodné pro sportovnější ženy, nebo pro dospělé muže bez závodnických choutek
  • Flex index 100 – 120 je vhodný pro více pokročilé a sportovní lyžaře, kteří si rádi užijí jízdu v ostřejším režimu a černou sjezdovku si umí užít, nikoli jen sesunout
  • Flex index 120 – 130 polozávodní tvrdá bota víceméně již nevhodná pro rekreační použití
  • Flex index 130 a více jsou již závodní lyžáky, pro běžnou veřejnost takřka nepoužitelné a zbytečně tvrdé
  • Flex index nad 150 je určen kupříkladu na mistrovský sjezd v rakouském Kitzbühelu, tyto jistě nekupujte

Velikost lyžáků

Při výběru lyžařských sjezdových bot lidé často učiní ty zásadní chyby. Vyberou totiž na 70% boty vždy spíše větší, než je vhodné. Je třeba mít na paměti, že vaše nohy jsou v obchodě zcela jiné, než budou ráno na horách, než vyrazíte na svah. Vlastně až do prvního ježdění nemáte jistotu, že jste si dobře vybrali.

 

Pryč jsou ty doby, kdy bylo nutné brát do lyžáků dvoje tlusté ponožky. Zapomeňte také na to, že přezkáče si musíte koupit o něco větší než své běžné boty. Lyžáky musí dokonale na těsno a pevně sedět, noha se v nich nesmí hýbat ani uvolňovat, jen tak budete schopni přesně ovládat své lyže.

 

Nejprve si v obchodě nechte změřit délku i šíři svého chodidla. Lyžáky jsou nejčastěji v mondo velikostech, tedy v milimetrech. Přezkáče zkoušejte v tenkých ponožkách. Sáhněte po botě o číslo menší než jste zvyklí.

 

Umístěte svoji patu co nejvíce dozadu boty. Jakmile cítíte, že jste v botě na „fest“, je to správně. Tedy palec by se měl snesitelně dotýkat špičky boty. Počítejte s tím, že vnitřní botička se časem poněkud vyšlápne a tím se bota zvětší. Jestliže si budete pořizovat lyžáky s tepelně tvarovatelnou vnitřní botičkou, tím spíše buďte odvážnější v těsnosti boty.

 

Skeletová metoda zkoušení velikosti lyžáků

Další možností, jak vyzkoušet velikost lyžařských bot je takzvaná skeletová metoda. Nechte si v obchodě vyjmout vnitřní botičku a vstupte do lyžáků bez ní, jen do prázdného skeletu. V tenké ponožce samozřejmě. Tentokrát posuňte svoji nohu zcela dopředu, abyste se palcem dotýkali špičky boty. Změřte kolik prostoru máte za patou:

·         nad 2,5cm je to již příliš a sáhněte po menší botě

·         1,5 – 2cm vyloženě rekreační velikost boty bačkůrkového charakteru, sportovec si s takovými příliš nezajezdí.

·          1 - 1,5cm – vhodné pro rekreační lyžování, mírně pokročilé lyžaře

·         0,5 – 1cm – vhodné pro sportovní a více pokročilé lyžaře

·         do 0,5cm – vyloženě pro razantní sportovní lyžování, na pohodlí zapomeňte

·         0 – výhradně pro závodní lyžaře, raději nekupujte, nutné frézování boty

Opět jak vidno, velikost boty je přímo úměrná schopnostem lyžaře.

Šíře nohy a výška nártu

Jenže velikost nohy není jen její délka, také její šíře a především výška nártu. Šíři nohy volte tak, že opět v prázdném skeletu přezkáče bez vnitřní botičky byste měli mít po stranách cca 1,5 – 2 milimetry vůli, nejvíce 3. Čím více vám záleží na pohodlí, tím větší prostor si nechávejte. Ovšem, tím horší budou vaše sportovní výkony. Inu, něco za něco.

 

Výši nártu otestujete již s vloženou vnitřní botičkou. Pomalu začněte zapínat přezky, zkoušejte to po jednom zoubku, ne hned nadoraz a snižovat.

  1. Co nejlépe zasuňte patu dozadu boty
  2. Začněte přezkou číslo 3 (počítáno odspoda) a 4. Ne zcela na fest, dotáhnete je až na konec. Tím zajistíte aby pata byla co nejvíce vzadu.
  3. Následně postupně dotáhněte přezky 2 a suchý zip
  4. Následně dotáhněte 4 a 3
  5. A na závěr přezku číslo jedna

 

Proč taková škatulata? Důležité je zpočátku co nejlépe upevnit a usadit patu. V dotažených lyžácích se vám pata nesmí uvolňovat, musí sedět zcela nehnutě. Proto nejprve přezky 3 a 4 , aby noha mohla dozadu. Zapínat boty systémem 1, 2, 3, 4, suchý zip je špatně, upevníte nohu vpředu a pata nebude s největší pravděpodobností upevněna co nejvíce vzadu.

 

Nyní zkuste lyžařské pohyby. Opřete se do holení a pokuste se nadzdvihnout patu. Ideální by toto bylo zkusit s připnutými lyžemi, abyste měli oporu. Pokud se noha ani nehne a cítíte že je to spíše těsnější, pak je vše rámcově správně. Jestliže cítíte vůli, dotáhněte boty, nebo musíte vyzkoušet jiné.

 

Pamatujte však, že při nákupu lyžařských bot byste se při zapínání neměli dostat dále, než na druhý maximálně třetí zoubek. Počítejte s tím, že v čase budete botu zapínat stále těsněji, podle toho jak se bude tvarovat vnitřní botička.

Náklek lyžařské boty

Zdatnější lyžaři řeší také náklon horního komínu oproti spodku boty. Tento náklek je ideální cca mezi 13 až 17 stupni. Vyšší modely bot dodávají vkládací klíny, některé mají náklek nastavitelný, jiné vyosený. Pro běžné rekreační až sportovně rekreační ježdění toto ale řešit nemusíte. Všechny lyžáky jsou vyráběny s náklekem, který je cca ideální na účely pro který si je kupujete.

Závěrem několik stručných rad

  • Boty na lyže kupujte raději dopoledne, kdy nemáte nohu po celém dni tolik nateklou.
  • Lyžáky vždy nakupujte a zkoušejte s tenkou (oblekovou) ponožkou.
  • Čím více pohodlí, tím horší ovládání lyží.
  • Nakupujte s dostatečným předstihem než odjedete na hory, abyste vyzkoušeli dostatek bot a měli čas na rozhodnutí.
  • Pokud to servis, nebo prodejna umožňují, nechte si boty nahřát a vytvarovat podle svých nohou.
  • Dětem přezkáče nekupujte v létě ve výprodeji. Dětem noha roste nejrychleji právě přes léto a v zimě by mohla být již malá. Oproti tomu nekupujte boty příliš veliké, že do nich dorostou. Počítejte s tím, že jsou maximálně na 2 sezóny. Lepší je bazar nebo půjčovna, než ob rok kupovat nové.
  • Lyžáky po dni lyžování sušte na dobře větraném místě a nikdy blízko zdroje tepla, mohly by prasknout.


Autor | www.happysport.cz |

Vložte svůj komentář:

Přidej fotky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášeni.
Pokud ještě nejste zaregistrováni, můžete na tomto místě.

aktuální ověřený volný zájezd / pobyt
vybíráme z článků o lyžování

Běh na lyžích zimní zasněženou krajinou rakouského Štýrska je skutečnou idylou. Zatímco se vydáváte na běžkařskou trasu, vaše duše se zotavuje. Běžecké lyžování samozřejmě přináší řadu výhod i pro tělo. více informací

Bolest nohou z velké části souvisí s velikostí boty: buď máte lyžařské boty moc malé (v tom případě jste závodník), nebo naopak moc velké. Druhá varianta je častější. Dalším důvodem je přetížení chodidla v tvrdé lyžařské botě, čemuž se dá předejít vhodně zvolenou sportovní ortopedicky tvarovanou vložkou, která nohu podepře více informací

reklama


z naší nabídky

Sněhový i-Servis SKIVO Sněhový i-Servis SKIVO
Praktické rady jak správně připravit lyže, běžky, SNB ... více informacívíce informací
lyžařské zprávičky   více zprávvíce informací

Kvůli silnému větru se dnes kvalifikace MS v letech skákat nebudevíce informací
25.1.2024 | Kvůli nepřízni počasí se dnes neuskuteční kvalifikace mistrovství světa v letech ...

Němec Strasser vyhrál noční slalom ve Schladminguvíce informací
24.1.2024 | Německý lyžař Linus Strasser vyhrál noční slalom Světového poháru ve Schladmingu ...

Bude Ledecká závodit? Zdravotní problémy se opět zhoršily, jela na vyšetření plicvíce informací
24.1.2024 | Užívá si, že po roční pauze opět může závodit, ale není to pro Ester Ledeckou po ...

kalendář akcí   více akcívíce informací

reklama



© 2000 - 2020 - Lyžování.cz | Kontakt & Ochrana osobních údajů |