lyzovani.cz | za sněhem na serveru www.lyzovani.cz

Lyžování na Slovensku nejsou jen Tatry

Vlastní vyhledávání
reklama

Lyžování na Slovensku nejsou jen Tatry

datum | 20.10.2014

Ne každý český a moravský lyžař ví, že pokud si chce dobře zalyžovat a necestovat přitom přes půl Evropy, stačí mu přejet naše východní hranice a zamířit do jednoho z areálů na Slovensku. Vysoké Tatry jsou naše „malé Alpy“ (nejvyšší vrchol Tater, Gerlachovský štít, je zároveň nejvyšším vrcholem celých Karpat) a když se člověk zaposlouchá do hovorů ve zdejších hospůdkách nebo lavičkách pod lanovkami, připadá mu, jako by se Československo snad nikdy nerozdělilo. Na ostatní pohoří jako Malá Fatra nebo Nízké Tatry se pak občas trochu zapomíná, přitom třeba Veľký Rozsutec v Malé Fatře patří mezi nejkrásnější vrcholy Slovenska vůbec a Nízké Tatry co do počtu ski areálů výrazně převyšují ty Vysoké. Lyžování na Slovensku je navíc cenově přívětivější než střediska v západní Evropě a svou rozmanitostí uspokojí jak začátečníky, tak pokročilejší lyžaře.

Sněhové zpravodajství může posloužit jako nápověda, do kterého slovenského lyžařského střediska zamířit za dobrými sněhovými podmínkami. Vrcholky Vysokých Tater totiž sice leží v dvoutisícových výškách, některé níže položené areály však mohou mít za teplejšího počasí problém udržet na sjezdovkách sníh. Malá Fatra je známá náhlými zvraty mezi teplým a studeným obdobím a nepředvídatelnými srážkami. Na vrcholcích Nízkých Tater se sice průměrná roční teplota drží kolem bodu mrazu, ale počet dní s trvalou sněhovou pokrývkou ani v nejvyšších polohách nemusí přesáhnout sto padesát.
Právě v Nízkých Tatrách – pod horou Chopok – se nachází největší lyžařské středisko Slovenska, Jasná. Sjezdovky o celkové délce dosahující čtyřiceti pěti kilometrů a zbrusu nové lanovky stoupající do dvoutisícové výšky dělají z Jasné moderní areál alpského typu, kde se vyřádí jak méně zdatní, tak zkušení lyžaři. Vyzkoušet si můžete také netradiční sporty jako kitewing nebo snowrafting. Asi čtvrt hodiny jízdy autem od Jasné navíc leží známé turistické město Liptovský Mikuláš a poblíž něj akvapark a wellness středisko Tatralandia, nabízející unaveným lyžařům regeneraci v teplé vodě po náročném sportovním dni. Nízké Tatry se navíc rozkládají poměrně blízko moravských a slezských hranic, od hraničního přechodu v Hrčavě nebo Velkých Karlovicích je to na Chopok pouhých sto padesát kilometrů.
Ještě blíže, jen kousek za Žilinou, se do výšky 1 476 metrů nad mořem vypíná pohoří Malá Fatra a v něm další oblíbené středisko, Vrátna. Stojí nedaleko Jánošíkova rodiště, vesničky Terchovej, a po slavném zbojníkovi je tady pojmenováno kde co včetně unikátní soustavy průsmyků a kaňonů s více než dvaceti vodopády – Jánošíkove diery. Sjezdovky na Vrátne dosahují délky čtrnácti kilometrů, nejdelší z nich je tři kilometry dlouhá a převýšení 800 metrů znamená bezmála alpský rozměr. O kvalitě sjezdovek svědčí i pravidelné pořádání Evropského poháru ve snowboardingu a dlouhá lyžařská historie oblasti – první sedačkovou lanovku tady zbudovali už v roce 1950. Malofatranská oblast je známá svou malebností a potkat ve zdejších kolibách hudebníky v krojích a s tradičními nástroji není nic neobvyklého. A tradice se zde drží i v gastronomii, halušky a pověstné slovenské sýry byste si neměli nechat ujít.
Stejně jako i v jiných zemích má lyžování na Slovensku jedinečnou atmosféru. Sezóna sice netrvá tak dlouho jako v Alpách, zároveň vám však dovolená o něco ušetří rozpočet a i středisek alpského typu se tu nachází hned několik. A pravou, domácí brynzu vám neudělají nikde jinde na světě.



Autor | Martin Müller
aktuální ověřený volný zájezd / pobyt
vybíráme z článků o lyžování

Bolest nohou z velké části souvisí s velikostí boty: buď máte lyžařské boty moc malé (v tom případě jste závodník), nebo naopak moc velké. Druhá varianta je častější. Dalším důvodem je přetížení chodidla v tvrdé lyžařské botě, čemuž se dá předejít vhodně zvolenou sportovní ortopedicky tvarovanou vložkou, která nohu podepře více informací

Běh na lyžích zimní zasněženou krajinou rakouského Štýrska je skutečnou idylou. Zatímco se vydáváte na běžkařskou trasu, vaše duše se zotavuje. Běžecké lyžování samozřejmě přináší řadu výhod i pro tělo. více informací

reklama


z naší nabídky

Sněhový i-Servis SKIVO Sněhový i-Servis SKIVO
Praktické rady jak správně připravit lyže, běžky, SNB ... více informacívíce informací
lyžařské zprávičky   více zprávvíce informací

Kvůli silnému větru se dnes kvalifikace MS v letech skákat nebudevíce informací
25.1.2024 | Kvůli nepřízni počasí se dnes neuskuteční kvalifikace mistrovství světa v letech ...

Němec Strasser vyhrál noční slalom ve Schladminguvíce informací
24.1.2024 | Německý lyžař Linus Strasser vyhrál noční slalom Světového poháru ve Schladmingu ...

Bude Ledecká závodit? Zdravotní problémy se opět zhoršily, jela na vyšetření plicvíce informací
24.1.2024 | Užívá si, že po roční pauze opět může závodit, ale není to pro Ester Ledeckou po ...

kalendář akcí   více akcívíce informací

reklama



© 2000 - 2020 - Lyžování.cz | Kontakt & Ochrana osobních údajů |