lyzovani.cz | za sněhem na serveru www.lyzovani.cz

Nejlepší zážitky na lyžích, kde a za kolik

Vlastní vyhledávání
reklama

Nejlepší zážitky na lyžích, kde a za kolik

datum | 13.12.2016

Asi se shodneme, že každý sjezdař občas pokukuje po něčem dobrodružnějším, než je upravená sjezdovka. Pojďme se podívat, čím je možné si zimní sportování zpestřit, kde se to dá provozovat a za kolik peněz.


Snowkiting

Pro všechny milovníky rychlé jízdy a pomalého létání ?. Počkejte na prašánek, nazujte lyže nebo snowboard na freestyle nebo freeride (stačí vypůjčit, alespoň vyzkoušíte, co vám vyhovuje) a vyhledejte kurz, kde vám půjčí kit a naučí pár základních triků. Jízda za padákem je parádní adrenalin. V ČR je pár vhodných terénů a většinou u nich působí školy a instruktoři. V Krušných horách pod Plešivcem, a na Božím Daru, na Lipně, na Českomoravské vysočině, v Oderských vrších. Jeden výcvikový den stojí zpravidla mezi 1500 a 2000 Kč.


Freeride

Volný sjezd zn. ideál jsou zapudrované a hory, se kterými jsme v tu chvíli skoro sami. I v nám blízkých alpských masivech je dostatek terénů, téměř v každém lyžařském středisku lze najmout průvodce a záleží pak už jen na počasí, co vám dovolí. Pamatujte jen, že freeride je adrenalinová disciplína a vyžaduje o fous víc opatrnosti. Pečlivě připravte lyže, mějte s sebou zkušeného lyžaře a zabalte kvalitní helmu.

Jednodenní trip s průvodcem (bez něho nelze), v ceně je vždy pronájem lavinového vybavení – batoh, sonda, lavinový vyhledávač a vysílač pořídíte za ceny velmi různé. Udělali jsme si malý průzkum nabídek a ceníků v místech, která jsme už v minulosti navštívili a tak pro představu: Konkrétně ve středisku Silvretta Montafon €67, pokud máte nejméně jednodenní skipas, v Tauplitzu působící společnost chce €120 za osobu při účasti 4 lidí a do třetice jednodenní sjezd pro dva účastníky z Zugspitze do Ehrwaldu stojí od 280€. Nebudu se rozepisovat o tom, že jde o sportovní výkon, na který je potřeba být připravený. Některé tripy jsou spojené s delším přechodem na vhodnou lokalitu, na Zugspitze se slaňuje a ne vždy svítí slunce jak na reklamním plakátu, špatné počasí zvyšuje obtížnost. Posledním zmíněným sjezdem překonáte 1800 výškových metrů a tak asi nepřekvapí, že zažijete během dne změnu počasí třeba třikrát.


Heliskiing

Mnohem víc muziky za mnohem víc peněz. Plusy heliskiingu jsou jasné. Za pěkného počasí (a za jiného se ani nelétá) je to nejvíc. Odlehlá místa vysoko v horách, členitý terén se spoustou prašanu a nekonečná cesta dolů – jedním slovem nádhera. Vždy s vámi letí průvodce, vícečlenné výpravy mají obvykle dva, jeden sjezd vede, druhý uzavírá, v ceně je také pronájem lavinového vybavení a není neobvyklé, že společnosti trvají na absolvování krátkého školení na téma záchrana z laviny. Nevýhoda je jediná, cena. Vybrali jsme pro představu pár vyhlášených míst, i když heliskiing se provozuje už úplně všude – na Kamčatce, Aljašce, Zélandu, v Rumunsku, Kyrgyzstánu, Makedonii, známé a populární lokality jsou v Britské Kolumbii.
V kanadském Whistleru panují ideální podmínky a operuje tu několik společností. Průměrná cena jednoho dne se třemi výlety, během každého sjedete 1400 – 2400 výškových metrů pro jednu osobu vychází na přibližně 1000CAD (18 130Kč).
V Evropě je heliskiing sezonu od sezony regulován hlavně z důvodu ochrany životního prostředí (Francie), což brání rozvoji tohoto podnikání a tím i snižování cen, které by jistě nastalo. Přesto máme v dosahu pár lokalit. Poslední dobou se hodně mluví o rumunském Fagaraši, kde za čtyřdenní trip se dvěma dny heliskiingu dáte pouhých €1700 (46 000 Kč). Ovšem, než se někam vydám, myslím na to, co tam budu dělat, když nevyjde počasí. V Alpách je plánem B sjezdovka a to není k zahození. V Rakousku je několik helimožností ve středisku Lech Zürs, jeden let vyjde zpravidla na něco kolem €150.


Catskiing

Jde o totéž – dostat se do nepřístupných lokalit vhodných jako starty freeridů, jen se k tomu neužívá helikoptéra, ale rolba. Ta sice nevyjede všude, ale zato jí o poznání méně limituje počasí a ceny jsou proto heliskiingu třetinové.


Možnosti tu jsou, už jen ten sníh!



Catski
aktuální ověřený volný zájezd / pobyt
vybíráme z článků o lyžování

Běh na lyžích zimní zasněženou krajinou rakouského Štýrska je skutečnou idylou. Zatímco se vydáváte na běžkařskou trasu, vaše duše se zotavuje. Běžecké lyžování samozřejmě přináší řadu výhod i pro tělo. více informací

Bolest nohou z velké části souvisí s velikostí boty: buď máte lyžařské boty moc malé (v tom případě jste závodník), nebo naopak moc velké. Druhá varianta je častější. Dalším důvodem je přetížení chodidla v tvrdé lyžařské botě, čemuž se dá předejít vhodně zvolenou sportovní ortopedicky tvarovanou vložkou, která nohu podepře více informací

reklama


z naší nabídky

Sněhový i-Servis SKIVO Sněhový i-Servis SKIVO
Praktické rady jak správně připravit lyže, běžky, SNB ... více informacívíce informací
lyžařské zprávičky   více zprávvíce informací

Kvůli silnému větru se dnes kvalifikace MS v letech skákat nebudevíce informací
25.1.2024 | Kvůli nepřízni počasí se dnes neuskuteční kvalifikace mistrovství světa v letech ...

Němec Strasser vyhrál noční slalom ve Schladminguvíce informací
24.1.2024 | Německý lyžař Linus Strasser vyhrál noční slalom Světového poháru ve Schladmingu ...

Bude Ledecká závodit? Zdravotní problémy se opět zhoršily, jela na vyšetření plicvíce informací
24.1.2024 | Užívá si, že po roční pauze opět může závodit, ale není to pro Ester Ledeckou po ...

kalendář akcí   více akcívíce informací

reklama



© 2000 - 2020 - Lyžování.cz | Kontakt & Ochrana osobních údajů |