lyzovani.cz | za sněhem na serveru www.lyzovani.cz

Ruku na to, že vám bude teplo!

Vlastní vyhledávání
reklama

Ruku na to, že vám bude teplo!

datum | 4.11.2017

Jak si Horákovi vybírali lyžařské rukavice

Dobré lyže a padnoucí lyžařské boty jsou základ, ale pokud si to chcete na svahu nebo ve stopě opravdu užít, potřebujete víc. Kvalitní hůlky, brýle a především lyžařské rukavice. Nešetřete na nich, jestli nechcete, aby vaše ruce dopadly jako po setkání s hůlkou mrazilkou.  

Ty laciné flísové z tržnice si nechte na pochůzky po městě, hory si žádají lepší vybavení. Ostatně při lyžování mají rukavice více úkolů, než jen vaše ruce zahřívat. Chrání je v případě pádu a také mají na starost pevný úchop lyžařských hůlek. Bez pořádných rukavic, tedy těch voděodolných, prodyšných a rychleschnoucích, je zkrátka bezpečnější zůstat doma v teple a v suchu.

Horákovi si tohle uvědomují, a proto vyrazili do specializovaného obchodu, aby si vybrali podle své potřeby. Lyže a boty si raději vypůjčili, protože zjistili, že je to přijde podstatně levněji a ještě jim zbyde víc peněz na kvalitní oblečení a doplňky, včetně rukavic.

Každému podle jeho potřeb

Zatímco paní Horáková se těší na běžky, dospívající syn se nemůže dočkat, až se zas konečně postaví na snowboard. A pan Horák se obětavě zhostil úkolu naučit lyžovat jejich malou dceru, takže žádný freeride, ale pěkně v klidu sjíždět sjezdovku. Každý z nich má tedy o lyžařských rukavicích trochu jiné představy.

Puberťák Roman se chystá na snowboard: „Vybral jsem si rukavice typu „over gloves“, které se natahují přes rukáv bundy. Nechci mít rukávy plné sněhu a tyhle se šijí delší.“

Snowboardisté si užijí přímého kontaktu se sněhem a ledem víc než lyžaři, proto Roman potřebuje velmi odolné a nepromokavé rukavice. Ví, že podobně jako při výběru bundy má brát v potaz údaj o vodním sloupci, který mu řekne, co ten který výrobek vydrží – čím vyšší číslo, tím šikovněji rukavice odolávají průniku vody. Ale protože dlaně se potí a vlhkost hrozí i zevnitř, rukavice musí „dýchat“, přesněji řečeno být prodyšné a schopné vypouštět vlhkost do vnějšího prostředí. Prodavač radí Romanovi zvolit model s vyjímatelnou flísovou vložkou, která zajistí více tepla a rychlejší usušení.

Mladý Horák také zvažuje pořízení chrániče zápěstí. Ale možná si spíš vybere rukavice, které mají už tuto ochranu zabudovanou. Jde o pevnou vložku z plastu a výztuž prstů, která pomáhá zpevnit ruku a chrání ji při pádu. Roman už sice není úplný začátečník, ale zraněný už byl, takže nechce znovu riskovat.

Maminka Jitka plánuje vyrazit na běžky: „Věděla jsem, že musím při výběru rukavic dát pozor na provedení dlaňové části rukavic, protože ta je při běžkování hodně namáhaná.“

Stejně jako zbytek rodiny, tak i Jitka jako běžkařka vybírá mezi palčáky a prstovými rukavicemi. V těch prvních je víc teplo, ale připadá si v nich neohrabaná. Ve druhých si klidně přerovná obsah batůžku a rozbalí svačinu, ale zas je v takových rukavicích dřív zima.

Zaujme ji možnost pořídit si palčáky se slabou prstovou rukavičkou uvnitř, které jsou na běžky jako dělané. Ale nakonec dá přece jen přednost rukavicím, které mají zvlášť palec, ukazovák a zbylé tři prsty. Objeví jedny s kvalitně propracovanou dlaňovou částí, která je při běhání na lyžích hodně namáhaná. Pro Jitku je rozhodující, že tento model má také mezi palcem a ukazovákem zvláštní očko pro upevnění hůlek – to proto, že od loňského roku vlastní lyžařské hole se systémem Lekki Triger, které se jí dost osvědčily. Hůlky jí nevyklouznou z ruky a naopak při pádu se rukavice z holí uvolní.

Ale co když bude ráno mráz a odpoledne vystoupá teplota nad nulu? Jitka se po krátkém váhání nakonec přece jen rozhodne pořídit si ještě jedny méně zateplené prstové rukavice do rezervy.

Rukavice


Prvňačka Kamila se těší, jak se bude učit lyžovat:
„Chtěla bych raději prstové rukavice, protože palčáky jsou akorát pro mimina. Jo, a musí na nich být nějaké zvířátko.“

Kamiliny rodiče vyřešili dceřino přání se šarmem chytré horákyně. I u dětí platí, že v prstových rukavicích se sice lépe drží hůlky, ale zase v nich ruce rychleji prochladnou, takže palčáky jsou pro udržení tepla výhodnější. Prodávají se však i takové, jejichž vnitřní prostor je rozčleněný na jednotlivé prsty. Štěstí Horákovým přálo, protože Kamila se nadchla právě pro takové – byl na nich totiž našitý obrázek medvídka. Jejímu tatínkovi se na nich zvlášť zamlouvaly reflexní prvky a hlavně možnost připnout rukavice karabinkou k oblečení, protože mu bylo jasné, že stráví spoustu času hledáním zapomenutých kousků dceřina oblečení.
Maminka Jitka však měla na dětské rukavice ještě další nároky. Obyčejné flísové i kožené vyřadila hned ze hry, protože sice zahřejí, ale v dešti a v kontaktu se sněhem by hned promokly. A prodavač ji varoval i před takovými, které se jako nepromokavé jen tváří – poznáte je především podle „výhodné“ ceny. Doporučil ty skutečně nepromokavé se zátěrem, nebo o něco dražší membránové. Oba typy jsou zároveň i prodyšné, první méně než druhý. Koupě dražších rukavic se každopádně vyplatí, protože jedny pak vydrží dítěti na celou sezónu. Maminka se nakonec rozhodla pořídit holčičce ještě jedny podvlékací flísové rukavice, které by si dcera mohla navléknout za silného mrazu.

Tatínek Libor bude trávit zimu na sjezdovce: „Kromě toho, že musí být teplé, potřebuju lyžařské rukavice s prsty v provedení touchscreen, abych si je nemusel při každém zazvonění telefonu sundávat.“


Libor jezdil velmi dobře a dynamicky, ale zároveň věděl, že letos vzhledem k výuce Kamily bude často postávat na svahu a čekat. Nejvíc ho tedy zajímal materiál, z něhož jsou rukavice vyrobeny.

Chtěl nepromokavé a maximálně prodyšné rukavice s membránou, které by ale byly dobře zateplené. Považoval se vcelku zimomřivého, tudíž chvíli zvažoval i vyhřívané lyžařské rukavice s topnými tělísky, napájenými bateriemi umístěnými přímo v rukavici. Ale nakonec se rozhodl spolehnout na moderní materiály. Věděl, že nejlepší termoizolační vlastnosti mají umělá vlákna Primaloft a Thinsulate, jež svou hřejivostí předčí dokonce i kvality prachového peří a zároveň rychle schnou. Je však dobré podívat se na gramáž, v jaké bylo dané vlákno při výrobě rukavic použito.

Když nepadnou, neslouží


A nakonec to nejdůležitější, co museli při výběru zohlednit všichni Horákovi: Aby rukavice plnily svou funkci, musí přesně sedět. Výrobci obvykle udávají jejich velikost podle obvodu dlaně v nejširším místě. Ale vždy je samozřejmě jistější rukavice před nákupem vyzkoušet, zejména máte-li dlouhé či silné prsty. Malé rukavice jsou každopádně nepohodlné a ve velkých je pro změnu zima. Ty dobře padnoucí vám nesmí svírat ruku ani omezovat pohyb prstů, a zároveň byste v nich neměli vypadat a cítit se jako Mickey Mouse. Rukavice, které vám kloužou z ruky a vytvářejí na dlaních záhyby, jakmile pokrčíte prsty, vyměňte za menší.



Rukavice

Autor | HappySport
aktuální ověřený volný zájezd / pobyt
vybíráme z článků o lyžování

Bolest nohou z velké části souvisí s velikostí boty: buď máte lyžařské boty moc malé (v tom případě jste závodník), nebo naopak moc velké. Druhá varianta je častější. Dalším důvodem je přetížení chodidla v tvrdé lyžařské botě, čemuž se dá předejít vhodně zvolenou sportovní ortopedicky tvarovanou vložkou, která nohu podepře více informací

Běh na lyžích zimní zasněženou krajinou rakouského Štýrska je skutečnou idylou. Zatímco se vydáváte na běžkařskou trasu, vaše duše se zotavuje. Běžecké lyžování samozřejmě přináší řadu výhod i pro tělo. více informací

reklama


z naší nabídky

Sněhový i-Servis SKIVO Sněhový i-Servis SKIVO
Praktické rady jak správně připravit lyže, běžky, SNB ... více informacívíce informací
lyžařské zprávičky   více zprávvíce informací

Kvůli silnému větru se dnes kvalifikace MS v letech skákat nebudevíce informací
25.1.2024 | Kvůli nepřízni počasí se dnes neuskuteční kvalifikace mistrovství světa v letech ...

Němec Strasser vyhrál noční slalom ve Schladminguvíce informací
24.1.2024 | Německý lyžař Linus Strasser vyhrál noční slalom Světového poháru ve Schladmingu ...

Bude Ledecká závodit? Zdravotní problémy se opět zhoršily, jela na vyšetření plicvíce informací
24.1.2024 | Užívá si, že po roční pauze opět může závodit, ale není to pro Ester Ledeckou po ...

kalendář akcí   více akcívíce informací

reklama



© 2000 - 2020 - Lyžování.cz | Kontakt & Ochrana osobních údajů |