lyzovani.cz | za sněhem na serveru www.lyzovani.cz

Dva letité mýty o lyžích a lyžování

Vlastní vyhledávání
reklama

Dva letité mýty o lyžích a lyžování

datum | 6.8.2015

Mezi lidmi stále přežívá mnoho mýtů o sjezdovém lyžování i o lyžích samotných. O tom jak lyže fungují, jak zatáčejí, jak moc mají být vykrojené apod. Tyto mýty živí do jisté míry sami lidé opakováním toho, co slyšeli kdysi na lyžařském výcviku v mládí. Opakování, matka moudrosti, říká se. Ale v tomto případě to tak zcela neplatí neboť svět lyžování se opravdu v mnohém změnil.

Dostane-li se i zkušenější rekreační lyžař do rukou profesionála, bývá často překvapen. Zjistí totiž, že to co považuje u za dobré lyžování je z velké části špatně. S nechutí pak začíná od samého začátku a učí se jezdit na lyžích jinak, než byl doposud zvyklý. Vše ale začíná od výběru lyžařské výzbroje a zde právě přežívá nejvíce mýtů.


Mýtus - čím vykrojenější lyže, tím lépe zatáčí
Vykrojení lyže neboli rádius, je poloměr vykrojení hran lyží udávaný v metrech. Rádius je základní vodítko pro pochopení charakteru točivosti lyží. Charakter lyže však ovlivňuje i jejich délka. Tedy, čím menší rádius a kratší lyže, tím jsou lyže určené pro kratší oblouky. Nikoli pro snadnější zatáčení. Například slalomové lyže mají rádius 10-13m a lyže pro obří slalom mají poloměr nad 18m.

Ve skutečnosti jde také o schopnost prohnout lyže při vedení oblouku. Prohnutí lyže zatáčí, ne její vykrojení. A je jedno jestli jde o klasický kročný oblouk nebo o carving. Rádius vykrojení je důležitý pro zahajování oblouků. Opět platí, čím menší rádius tím rychlejší a ostřejší nástup do oblouku.

Rekreační lyžař však jezdí delší a otevřenější oblouky, i několik desítek metrů široké s pasážemi přímé jízdy po mírné spádnici. Pro tyto účely je příliš krojená lyže vyloženě nevhodná. Nejen že se při rovné jízdě chová nestabilně, ale zároveň vyžaduje po jezdci velmi prudké zahajování oblouků.

Pro běžné lyžování jsou tak vhodné lyže s poloměrem od 13 do 17m. Dovolí vám užít si delší oblouky, občasnou jízdu „šusem“ i tu a tam vyzkoušet krátce sekané oblouky. Nejčastější označení takových lyží je allround nebo all-mauntain.

Podobný typ lyží je vhodný také pro dámy, které si pomalejší jízdou vychutnávají celou sjezdovku s opatrnými táhlými oblouky. Pro ženy je pak důležitá tvrdost lyže, aby i při nižších rychlostech a slabší síle dokázaly lyži prohnout. Dámské modely lyží na toto právě pamatují, jsou měkčí. Rychlá pomůcka pro zjištění tvrdosti je jádro sendviče. Tvrdé lyže mají jádro dřevěné, měkké nejčastěji z kompozitu. Je vhodné svátečním lyžařkám takové lyže pořizovat nebo půjčovat.

Zkuste to sami na sobě. Jděte do půjčovny lyží a půjčte si jedny lyže na krátké oblouky a druhé na větší. Začněte těmi s větším poloměrem, jezděte na nich celé dopoledne. Po obědě vyměňte lyže za ty pro krátký oblouk. Kdo neupadl hned při prvním zahájení oblouku, je borec.


Mýtus - bazarové lyže jsou nekvalitní
Ty tam jsou doby, kdy byly v bazarech k sehnání akorát tak staré a vysloužilé „práskačky“. Současné bazary si své zboží dobře vybírají a nenakupují vše, co vidí. V bazarech můžete nalézt kupříkladu modely z předešlého roku, téměř neopotřebované lyže z půjčoven a samozřejmě ojeté kousky. Pokud vás netrápí nějaký ten drobný škrábanec na designové straně lyže a potrpíte si na kvalitu, zde máte šanci opravdu mnoho ušetřit.

Seriózní bazar má navíc všechny prodávané lyže skvěle servisované a zkontrolované. To nač byste se měli soustředit je stejné, jako při kupování čehokoli jiného. Zaměřte se na renomé prodejce.

Ve skutečně seriózním bazaru lyží vám fundovaný prodejce sdělí, co je pro vás vhodné a co nikoli. U čeho má smysl si připlatit, a zač je zbytečné utrácet.

Jedna rada na závěr
Je chytré lyže kupovat na konci léta nebo po sezóně, na jaře. Nejlepší nákupy jsou právě v lyžařských speciálkách či v bazarech. Na podzim nejsou ještě ceny vyšroubované blížící se sezónou a vánocemi. Na konci jara bývají ke koupi ty nejdražší modely za úžasné ceny. A personál má v tyto období tolik času, že se vám bude věnovat i tři hodiny.

Vložte svůj komentář:

Přidej fotky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášeni.
Pokud ještě nejste zaregistrováni, můžete na tomto místě.

aktuální ověřený volný zájezd / pobyt
vybíráme z článků o lyžování

Běh na lyžích zimní zasněženou krajinou rakouského Štýrska je skutečnou idylou. Zatímco se vydáváte na běžkařskou trasu, vaše duše se zotavuje. Běžecké lyžování samozřejmě přináší řadu výhod i pro tělo. více informací

Bolest nohou z velké části souvisí s velikostí boty: buď máte lyžařské boty moc malé (v tom případě jste závodník), nebo naopak moc velké. Druhá varianta je častější. Dalším důvodem je přetížení chodidla v tvrdé lyžařské botě, čemuž se dá předejít vhodně zvolenou sportovní ortopedicky tvarovanou vložkou, která nohu podepře více informací

reklama


z naší nabídky

Sněhový i-Servis SKIVO Sněhový i-Servis SKIVO
Praktické rady jak správně připravit lyže, běžky, SNB ... více informacívíce informací
lyžařské zprávičky   více zprávvíce informací

Kvůli silnému větru se dnes kvalifikace MS v letech skákat nebudevíce informací
25.1.2024 | Kvůli nepřízni počasí se dnes neuskuteční kvalifikace mistrovství světa v letech ...

Němec Strasser vyhrál noční slalom ve Schladminguvíce informací
24.1.2024 | Německý lyžař Linus Strasser vyhrál noční slalom Světového poháru ve Schladmingu ...

Bude Ledecká závodit? Zdravotní problémy se opět zhoršily, jela na vyšetření plicvíce informací
24.1.2024 | Užívá si, že po roční pauze opět může závodit, ale není to pro Ester Ledeckou po ...

kalendář akcí   více akcívíce informací

reklama



© 2000 - 2020 - Lyžování.cz | Kontakt & Ochrana osobních údajů |