lyzovani.cz | za sněhem na serveru www.lyzovani.cz

Bolí mě nohy v lyžařských botách, co s tím?

Vlastní vyhledávání
reklama

Bolí mě nohy v lyžařských botách, co s tím?

datum | 22.3.2023

Bolest nohou z velké části souvisí s velikostí boty: buď máte lyžařské boty moc malé (v tom případě jste závodník), nebo naopak moc velké. Druhá varianta je častější. Dalším důvodem je přetížení chodidla v tvrdé lyžařské botě, čemuž se dá předejít vhodně zvolenou sportovní ortopedicky tvarovanou vložkou, která nohu podepře a rozloží zátěž na její větší plochu.


Vložka v lyžácích je (nejen v zahraničí) standardem

Pokud si budete kupovat boty v dobré specializované prodejně v zahraničí (ale už i u nás), zpravidla neodejdete bez vhodně vybrané sportovní vložky do bot. Správně zvolená vložka pomůže podepřít podélnou klenbu a usadí patu a nohu ve správné poloze, tak se předchází některým bolestem chodidla. A taky je důležité, že ve sportovní i rekreační lyžařské obuvi vložka zlepšuje přenos sil z nohy na botu a následně lyži, takže zlepšuje lyžařský výkon. Nejlepší výsledky v tomto směru nabízí individuálně tvarované vložky na míru Sidas Custom, které dle chodidla tvarují vyškolen specialisté.



Velké lyžařské boty = problémy a často i bolest

Pokud se vám při prodeji lyžařských bot nevěnuje dobře vyškolený specialista, zpravidla odejdete s přezkáči o dvě čísla většími, než byste správně měli mít. Při zkoušení v prodejně má bota vnitřní botičku novou a pěnový materiál má v tu chvíli svou maximální sílu, takže i větší bota bude na první pocit na noze dobře sedět. Jenže materiál botičky se s každým lyžařským dnem vlivem značných sil v botě bude mačkat a stlačovat, a vám tak v botě najednou zůstane hodně volného prostoru, noha bude mít vůli a lyžování nebude komfortní a přesné. První reakcí je větší dotažení spodních přezek, tím se vyvine velký tlak na nárt a začne se bortit klenba, navíc se zhorší průtok krve do chodidla a zhorší se tím i termoregulace (takže pokud je vám i zima na chodidla, toto může být jeden z důvodů). Pokud do takové velké boty dáme ortopedicky tvarovanou vložku 3Feet Winter, tak se podepře klenba a omezí se bolestivé stavy, ale vnitřní prostor je potřeba zpravidla zredukovat ještě více. Pod botičku vám ve dobré lyžařské prodejně do skeletu mohou dát takzvaný Volume Reducer (k dispozici v síle 3 a 5 mm), který pomůže vytěsnit vnitřní prostor. Ovšem nejlepší je při příštím nákupu bot jít do specializované prodejny, kde vám na měřícím přístroji (například Sidas Feet Revelator) změří přesně délku a šířku chodidla (dle toho vyberou správně velkou botu) a udělají i otisk klenby pro správné doporučení vložky.


Individuální dotvarovaní skeletů a vnitřních botiček - bootfitting

Především sportovní lyžaři se snaží koupit boty co nejtěsnější vzhledem ke své noze. V takovém případě se může stát, že v konkrétním místě je bota natolik těsná (například z malíkové strany, v oblasti kloubu u palce apod.), že je třeba ji lokálně trochu vytáhnout. Specializované lyžařské prodejny zpravidla poskytují službu zvanou bootfitting, který takové doladění poskytují. Základním kamenem bootfittingu je vždy správně zvolená lyžařské vložka, která nohu v lyžařské podepře a podrží ve správném postoji (osové postavení kotníku, chodidla), až pak se začne tvarovat skelet, dolaďovat vnitřní botička.


Pokud trpíte v lyžácích, částečně se dá předejít bolestem vložkou a doladěním boty v rámci bootfittingu. Pokud jste ale opravdu zvolili výrazně větší botu, než byste měli mít, je nejlepší koupit novou u specialistů, kteří vám ji správně zvolí přesně dle naměřených hodnot, osadí správnou sportovní lyžařskou vložkou a dle potřeb skelet a vnitřní botičku doladí. Pak bude vaše lyžování přesné, a i v těsné botě vydržíte celý den, protože pověra, že sportovní bota je nepohodlná, už dávno neplatí. 


Více o vložkách do lyžařských bot najdete také v článku https://snow.cz/clanek/4351-vlozky-do-lyzarskych-bot-proc-a-pro-koho




aktuální ověřený volný zájezd / pobyt
vybíráme z článků o lyžování

Běh na lyžích zimní zasněženou krajinou rakouského Štýrska je skutečnou idylou. Zatímco se vydáváte na běžkařskou trasu, vaše duše se zotavuje. Běžecké lyžování samozřejmě přináší řadu výhod i pro tělo. více informací

Bolest nohou z velké části souvisí s velikostí boty: buď máte lyžařské boty moc malé (v tom případě jste závodník), nebo naopak moc velké. Druhá varianta je častější. Dalším důvodem je přetížení chodidla v tvrdé lyžařské botě, čemuž se dá předejít vhodně zvolenou sportovní ortopedicky tvarovanou vložkou, která nohu podepře více informací

reklama


z naší nabídky

Sněhový i-Servis SKIVO Sněhový i-Servis SKIVO
Praktické rady jak správně připravit lyže, běžky, SNB ... více informacívíce informací
lyžařské zprávičky   více zprávvíce informací

Kvůli silnému větru se dnes kvalifikace MS v letech skákat nebudevíce informací
25.1.2024 | Kvůli nepřízni počasí se dnes neuskuteční kvalifikace mistrovství světa v letech ...

Němec Strasser vyhrál noční slalom ve Schladminguvíce informací
24.1.2024 | Německý lyžař Linus Strasser vyhrál noční slalom Světového poháru ve Schladmingu ...

Bude Ledecká závodit? Zdravotní problémy se opět zhoršily, jela na vyšetření plicvíce informací
24.1.2024 | Užívá si, že po roční pauze opět může závodit, ale není to pro Ester Ledeckou po ...

kalendář akcí   více akcívíce informací

reklama



© 2000 - 2020 - Lyžování.cz | Kontakt & Ochrana osobních údajů |