lyzovani.cz | za sněhem na serveru www.lyzovani.cz

LIPTOV - příměstské lyžování v srdci Slovenska

Vlastní vyhledávání
reklama

LIPTOV - příměstské lyžování v srdci Slovenska

datum | 20.2.2013

Liptov je region uprostřed Slovenska kolem měst Ružomberok a samozřejmě Liptovský Mikuláš. Jako dědictví věků mu patří krásné přírodní okolí - skoro 50% jeho celkové plochy tvoří lesy - a co je pro lyžaře důležité, s horami, kde se dá výborně lyžovat.


Liptov
Liptov totiž obklopují nejvyšší hory na Slovensku: Vysoké Tatry, Západní Tatry a Chočské vrchy na severu, Nízké Tatry na jihu, Veľká Fatra na západě a Popradská kotlina na východě. Coby turistický cíl jej opodstatňují i termální prameny, které zde leckde vyvěrají. Bešeňová a Tatralandia jsou na prvním místě. Na Liptově se také nachází tři nejkrásnější zpřístupněné jeskyně na území Slovenska.


Lyžování
Samozřejmě nejznámějším střediskem oblasti je Jasná. Letos vstoupí do nové etapy, kdy se novou moderní lanovkou typu Funitel propojí jižní a severní strana Chopku. O tom ale jinde.


Ski Park Ružomberok – Malinô Brdo
Zatímco Jasná je typický dovolenkový resort s hotely a turistickým zázemím, Ski Park Ružomberok – Malinô Brdo je zase příměstským lyžařským centrem od města jen pouhé dva kilometry. Nabízí tak mimořádné propojení městského zázemí s náladou opravdových hor. Středisko leží na úbočí Velké Fatry v nadmořské výšce 545 až 1 209 m n.m. a z Hrabova tam lyžaře dopravuje moderní 8místná kabinka. Celková délka sjezdových tratí je 12 km, přičemž ta nejdelší měří bezmála 4 kilometry. Sjezdovky jsou technicky zasněžované v délce 8 km a v šířce 250 m. I proto zde lyžařská sezóna trvá průměrně 110 dní, obvykle od 1. 12. do 15. 4. Všechny tratě provazuje ještě jedna sedačka a sedm vleků. Zázemí v horách je připraveno zase pro ty, kdo nechtějí do města. Horský hotel, tři chaty, dostatečná stravovací zařízení. V středisku je i stanice Horské služby, parkoviště pro 450 aut, lyžařská škola, skiservis, půjčovna výstroje nebo i uměle zasněžované svahy a večerní lyžovaní.


Opalisko
Ski centrum Opalisko je jedním z těch menších lyžařských středisek, nabízí tři a půl kilometru tratí, čímž se dostává do zájmu zejména rodin. I ono je skoro v pěším dosahu města, od Liptovského Mikuláše leží jen nějaké tři kilometry. Vybírat si lze z pěti sjezdovek, které vedou po severním úbočí stejnojmenné hory, a právě i kvůli své geografické orientaci poskytuje sněhovou záruku na čtyři měsíce v sezóně. Jednu sedačkovou lanovku doplňují čtyři vleky, ale můžete se vydat i do běžecké stopy.


Žiarce – Pavčina Lehota
I středisko Žiarce – Pavčina Lehota leží v blízkosti Liptovského Mikuláše, a to při ústí Demänovské doliny, na jejímž konci leží středisko Jasná. Pokud máte malé děti, není třeba vyjíždět dolinou vzhůru a stačí odbočit za Demänovou dodoprava. Tak najdete lyžařské středisko šité na míru dětem nejen sklonem sjezdovek, ale i dalšími atrakcemi. Snowtubing, snowpark, lyžařská škola a školka, bezplatné parkoviště…


Ski Javorovica
Lyžařské středisko Liptovský Ján – Javorovica je situováno na úpatí severních svahů Nízkých Tater v jedné z nejkrásnějších dolin Slovenska, 7 km od Liptovského Mikuláše. Je to středisko rodinného typu s vlastní lyžařskou školou a školkou. Své místo si v něm najdou úplní začátečníci, ale i zkušení lyžaři.



Liptov

| SNOW – časopis pro lyžování, snowboarding, skialpinismus
aktuální ověřený volný zájezd / pobyt
vybíráme z článků o lyžování

Běh na lyžích zimní zasněženou krajinou rakouského Štýrska je skutečnou idylou. Zatímco se vydáváte na běžkařskou trasu, vaše duše se zotavuje. Běžecké lyžování samozřejmě přináší řadu výhod i pro tělo. více informací

Bolest nohou z velké části souvisí s velikostí boty: buď máte lyžařské boty moc malé (v tom případě jste závodník), nebo naopak moc velké. Druhá varianta je častější. Dalším důvodem je přetížení chodidla v tvrdé lyžařské botě, čemuž se dá předejít vhodně zvolenou sportovní ortopedicky tvarovanou vložkou, která nohu podepře více informací

reklama


z naší nabídky

Sněhový i-Servis SKIVO Sněhový i-Servis SKIVO
Praktické rady jak správně připravit lyže, běžky, SNB ... více informacívíce informací
lyžařské zprávičky   více zprávvíce informací

Kvůli silnému větru se dnes kvalifikace MS v letech skákat nebudevíce informací
25.1.2024 | Kvůli nepřízni počasí se dnes neuskuteční kvalifikace mistrovství světa v letech ...

Němec Strasser vyhrál noční slalom ve Schladminguvíce informací
24.1.2024 | Německý lyžař Linus Strasser vyhrál noční slalom Světového poháru ve Schladmingu ...

Bude Ledecká závodit? Zdravotní problémy se opět zhoršily, jela na vyšetření plicvíce informací
24.1.2024 | Užívá si, že po roční pauze opět může závodit, ale není to pro Ester Ledeckou po ...

kalendář akcí   více akcívíce informací

reklama



© 2000 - 2020 - Lyžování.cz | Kontakt & Ochrana osobních údajů |