lyzovani.cz | za sněhem na serveru www.lyzovani.cz

Zalyžujte si, co by kamenem (do sněhu) dohodil

Vlastní vyhledávání
reklama

Zalyžujte si, co by kamenem (do sněhu) dohodil

datum | 29.1.2018

Máte chuť si zalyžovat, ale jste líní balit hromadu krámů na týdenní pobyt, nebo vám v práci nedají dovolenou? Naštěstí i za humny existuje spousta lyžařských středisek, kam se vyplatí jet třeba jen na víkend. Je pouze na vás, kam se rozhodnete vyrazit.


Zatímco „velká“ dovolená si obvykle žádá velké plánování a zařizování, odpočinek o víkendu, třebas prodlouženém, je sice kratší, zato přeje impulzivním rozhodnutím. Představte si, že se v pátek nebo v sobotu brzy ráno probudíte doma ve své posteli a při čištění zubů vás napadne, že byste chtěli večer usínat někde v horách - v Německu, Rakousku, Itálii, nebo na Slovensko či třeba v Polsku. A jestli vám snad chybí lyže, určitě ještě zvládnete zaběhnout do některé půjčovny. Třeba síť prodejen a půjčoven Happy Sport má v sezóně od října do března otevřeno v pracovní dny i v sobotu a neděli a víkendové půjčovné lyžařského kompletu vás nebude stát víc než pětistovku.


1. Skvěle si zasáňkujte
Semmering, Rakousko
Do Semmeringu, který leží kousek za Vídní, je to nejblíž z Brna: pouhých 230 kilometrů, navíc po dálnici. Všechny sjezdovky v areálu se nacházejí na jediném svahu hory Hirschenkogel. Na jejím vrcholu stojí třicetimetrová rozhledna, odkud jsou za příznivého počasí vidět Alpy. Nenechte se však mýlit, na dobrou lyžovačku jeden kopec stačí – zejména když se z něho spouští závodní Weltcup Piste, slalomová trať Světového poháru, která má kvality černé trati, a po stranách ji kromě jediné modré lemují další tři červené sjezdovky. Nejdelší zdejší sjezdovka měří příjemných tři a půl kilometru a jistě vás potěší, že všech 14 kilometrů tratí je osvětleno pro večerní lyžování.

Až vás přestanou prkýnka bavit, vyměňte je za sáňky, které si lze vypůjčit u pokladen lanovky Stuhleck-Bahn. Pak vám už nic nebrání sjet si parádní pětikilometrovou dráhu s mnoha tunely a čarodějnými figurami okolo. A jestli vám zbude čas, omrkněte unikátní železnici Semmering s působivými viadukty a četnými tunely.



2. Hurá na safari!
Hochkönig, Rakousko

Nemáte rádi lyžování, kdy musíte do omrzení „hoblovat“ jednu nebo dvě sjezdovky? To vám v oblasti Hochkönigu, jež je součástí lyžařského regionu Ski Amadé a jmenuje se podle stejnojmenného vrcholu (2941 m), vážně nehrozí. Můžete tady na lyžích strávit prodloužený víkend, aniž byste sjeli jednu a tu samou trať víckrát, než je vám milé.

Procestujete hned několik údolí, jen musíte hlídat hodinky, abyste se stihli do večeře bezpečně vrátit. Čekají vás tratě všech stupňů obtížnosti, takže si na své přijdou ostřílení lyžaři i malí lyžníci. A bude-li dost sněhu, v Hochkönig se bude líbit i freeriderům.

 

3. Osolte si život
Dachstein West, Rakousko
Lyžařská oblast Dachstein West, která je od Prahy vzdálená přibližně 380 kilometrů, skýtá fantastických 140 kilometrů sjezdovek. Zahrnuje totiž několik údolí, přičemž pro nás Čechy je z pěti nástupních lokalit zřejmě nejpříhodnější Gosau. Každopádně spleť sjezdovek je natolik složitá a obsáhlá, že se přes den určitě neobejdete bez plánu skiareálu.

Po lyžování vás ovšem čeká velká odměna, která není sladká, nýbrž slaná – jste přece v oblasti proslulé mnohasetletým dobýváním soli. V solných lázních EurothermenResort v nedalekém Bad Ischlu (www.eurothermen.at/bad-ischl) jsou venkovní i vnitřní bazény slané a také velmi teplé, takže vaše unavené svaly budou řičet blahem.


4. Za jistým sněhem na ledovec
Zell am See-Kaprun, Rakousko
Ledovec je nedocenitelná volba v okamžiku, kdy ostatní lyžařské regiony počítají každou vločku. Což může být v zimě a také klidně v létě, protože tady je otevřeno nonstop po celý rok. A když uvážíte, že na Kaprun to máte z Prahy 500 kilometrů, co víc si můžete přát?
Lyžařská oblast se nachází na úpatí hory Schmittenhöhe, u městečka Kaprun pod ledovcem Kitzsteinhorn, a zahrnuje čtyři vzájemně se doplňující střediska Kitzsteinhorn, Maiskogel, Schmittenhöhe a Lechnerberg nad hlavními centry Kaprun a Zell am See. Čeká vás tady 140 kilometrů sjezdových tratí různého charakteru a různého stupně obtížnosti. A po lyžování se nabízí takřka nekonečné možnosti relaxace a zábavy. Můžete vyrazit do wellness centra Tauern Spa v Kaprunu, nebo do Zell am See, kde je k dispozici volnočasové centrum a také krytá hala.  
 
5. Sjeďte nejvyšší horu Německa
Garmisch-Partenkirchen / Zugspitze, Německo

Zugspitze je vůbec nejvýše položeným lyžařským ski areálem v okolí Garmisch-Partenkirchenu, který byl již dvakrát dějištěm mistrovství světa v alpském lyžování. V roce 1936 se tu konala zimní olympiáda. Na vrcholu tohoto nejvyššího vrcholu Německa (2963 m) najdete kromě komplexu budov s obchody, muzeem a restaurací také terasu s nádherným výhledem na 500 alpských vrcholů.
Zdejší areál je rozdělený na dvě části. První Garmisch-Classic nabízí celkem 40 kilometrů sjezdovek včetně proslulé tratě Kandahár, která omračuje svým sklonem – ten v nejstrmějším dosahuje až 92 procent. A pak je tu 20 kilometrů sjezdovek na ledovci pod vrcholem, jejichž komplexu se říká Zugspitzplatt. Přímo na vrchol sice tratě nedosahují, ale drží si vysokou úroveň 2000 metrů. Za zmínku stojí, že prakticky podél všech lze také sáňkovat.


6. Vyrazte s rodinou na čáru
Mitterdorf, Německo
Lyžařský areál s pěti kilometry sjezdovek se sice ani s přimhouřením oka nemůže řadit mezi velké, zato ho máme doslova za humny. Najdete ho osm kilometrů za přechodovým hraničním bodem Strážný/Philippsreuth, což je 170 kilometrů od Prahy a pouhých 90 od Českých Budějovic.

Středisko, jehož pět sjezdovek (jedna je černá, dvě červené a dvě modré)) se spouštějí z vrcholu Almbergu (1139 m), je maličké, ale šikovné – v konkurenci větších kolegů si vede velmi dobře mimo jiné díky příznivé cenové politice. Jeho dalšími přednostmi jsou slušná nadmořská výška, která přeje sněhu, a návaznost na běžecké stopy. Děti mají k dispozici výukové hřiště se zázemím a ohřívárnou.

7. Z rychlíku rovnou na sjezdovku
Jasná-Chopok, Slovensko
Není nic jednoduššího než nasednout večer v Praze do lůžkového vozu, hezky se prospat a ráno pod Nízkými Tatrami vyměnit železniční trať za tu zasněženou. Stačí, když v cílové stanici, tedy v Liptovském Mikuláši přestoupíte na skibus a za chvíli jste u sjezdovek.

Lyžařský areál Jasná-Chopok je nejlépe vybaveným slovenským střediskem a experti ho považují za vůbec nejlepší středoevropský skiareál mimo Alpy. Na zdejší poměry je rozlehlý a nabízí 40 kilometrů dlouhých sjezdovky různé náročnosti a freeridový terén. V případě silného větru, který zdejší lyžaře rád potrápí, nebo celkově nepříznivého počasí, oceníte existenci aquaparku Tatralandia nedaleko Liptovského Mikuláše (www.tatralandia.sk) a termálního koupaliště Bešeňová (www.besenova.cz/termalni-koupaliste/).



8. Než se rozjedete, pomodlete se
Tarvisio, Itálie
Modlit se samozřejmě nemusíte, ale než se vydáte sešupem dolů po jedné z nejdelších italských sjezdovek Di Prompero (3920 metrů), máte tu možnost. Poblíž trati, která vede z majestátního vrcholku Monte Lussari a je považovaná za vůbec jednu z nejkrásnějších v Alpách, se v nadmořské výšce 1789 m nachází půvabný kostelík. A máte-li chuť, můžete se ubytovat přímo na svahu Monte Lussari.

Lyžařské středisko Travisio se 32 kilometry sjezdovek, jež se nachází na pomezí Itálie, Rakouska a Slovinska, nabízí rovněž možnost otestovat sjezdovky ve slovinské Kranjské Goře a rakouském Nassfeldu. Žijete-li na Moravě, je pro vás Travisio vůbec nejbližším italským ski areálem, skvěle dostupným z dálnice (600 km z Brna).



9. Dopoledne sjezdovky, odpoledne běžky
Świeradów-Zdrój, Polsko
Lázeňské městečko Świeradów-Zdrój na úpatí polské části Jizerských hor získalo v roce 2008 statut lyžařského střediska SKI&SUN. Mluvit o středisku, když jde jen o jednu sjezdovku, zní možná trochu přehnaně, ale pokud vám nevadí jezdit celý den po stejné trati, lyžování tu vůbec není špatné! Navíc jen 150 kilometrů od Prahy. Kabinková lanovka na vrchol Stóg Izerski (1107 m) má slušnou délku 2500 metrů, podobně jako sjezdovka s převýšením 450 metrů. Její střední část je pohodová, ale na začátku a v závěru je kopec o něco prudší, čemuž odpovídá značení – zčásti červené, zčásti modré. A díky osvětlení po celé délce si tu můžete užívat i večer. Součástí střediska je rovněž snowpark s vlastním lyžařským vlekem.

Druhou půli dne si pak lze zpestřit výletem na běžkách – v okolí střediska se upravuje 20 kilometrů běžeckých tratí. Jejich výchozím bodem je horní stanice lanovky.





aktuální ověřený volný zájezd / pobyt
vybíráme z článků o lyžování

Bolest nohou z velké části souvisí s velikostí boty: buď máte lyžařské boty moc malé (v tom případě jste závodník), nebo naopak moc velké. Druhá varianta je častější. Dalším důvodem je přetížení chodidla v tvrdé lyžařské botě, čemuž se dá předejít vhodně zvolenou sportovní ortopedicky tvarovanou vložkou, která nohu podepře více informací

Běh na lyžích zimní zasněženou krajinou rakouského Štýrska je skutečnou idylou. Zatímco se vydáváte na běžkařskou trasu, vaše duše se zotavuje. Běžecké lyžování samozřejmě přináší řadu výhod i pro tělo. více informací

reklama


z naší nabídky

Sněhový i-Servis SKIVO Sněhový i-Servis SKIVO
Praktické rady jak správně připravit lyže, běžky, SNB ... více informacívíce informací
lyžařské zprávičky   více zprávvíce informací

Kvůli silnému větru se dnes kvalifikace MS v letech skákat nebudevíce informací
25.1.2024 | Kvůli nepřízni počasí se dnes neuskuteční kvalifikace mistrovství světa v letech ...

Němec Strasser vyhrál noční slalom ve Schladminguvíce informací
24.1.2024 | Německý lyžař Linus Strasser vyhrál noční slalom Světového poháru ve Schladmingu ...

Bude Ledecká závodit? Zdravotní problémy se opět zhoršily, jela na vyšetření plicvíce informací
24.1.2024 | Užívá si, že po roční pauze opět může závodit, ale není to pro Ester Ledeckou po ...

kalendář akcí   více akcívíce informací

reklama



© 2000 - 2020 - Lyžování.cz | Kontakt & Ochrana osobních údajů |